Drona Shahin-1 se remarcă prin autonomie și precizie

December 2023

 

Drona iraniană Shahin-1, prezentată recent în timpul unei ceremonii oficiale, seamănă foarte mult cu drona Switchblade-600 a companiei americane AeroVironment

La sfârșitul lunii noiembrie a fost organizată o ceremonie de prezentare și de lansare a celor mai noi „arme”, care se vor adăuga arsenalului militar al Iranului, la principala bază navală a țării de la Marea Caspică, Bender-Enzeli. Evenimentul a fost organizat, în primul rând, pentru ca fregata ușoară de tip Jamaran FFGH 78 Deylaman1) să fie introdusă oficial în forțele navale iraniene, pusă în funcțiune și declarată operațională. Conform publicației on-line Frontier India (frontierindia.com) și altor site-uri, „Deylaman este acum cea mai mare navă de luptă a marinei iraniene din Marea Caspică”. Cu ocazia ceremoniei de punere în funcțiune a fregatei au mai fost prezente pe heliportul fregatei o dronă de recunoaștere cu decolare și aterizare pe verticală (VTOL, vertical take-off & landing) „botezată” Chamrosh-42)  și drona kamikaze (purtătoare de muniție expozivă) Shahin-1, ambele produse recent. Cele două modele de drone aeriene sau UAV (Unmanned Aerial Vehicle) prezentate, „au marcat un moment esențial al progresului neîntrerupt în tehnologia vehiculelor aeriene fără pilot, sau drone” (armyrecognition.com), pe care Iranul, oficial Republica Islamică Iran, îl susține cu perseverență și contribuie la consolidarea forţelor navale ale țării prin dotarea cu rachete şi drone modernizate, dispozitive de luptă care „pot ataca simultan mai multe ţinte şi ale căror comenzi se pot modifica după lansare”. La proiectarea dronei Shahin-1, „o muniție autonomă lansată prin tuburi”, s-a pus accentul pe precizie și pe adaptabilitate la varietatea de împrejurări ale războiului modern. Dronele iraniane, foarte asemănătoare cu dronele Switchblade™ (vezi articolele /solutie-pentru-apararea-ucraineana…, /phoenix-ghost-drone-uas-adecvate…/ și /avatar-mini-drona-echipata-cu…/ din revista on-line dronele.ro) ale companiei americane AeroVironment, „vor identifica, localiza, urmări și lovi țintele specificate de operator”. Din acest motiv, și pentru că se distrug („se sinucid”) la lovirea țintei, Shahin-1 intră în categoria „dronelor kamikaze” sau „munițiilor rătăcitoare” (autonomous loitering munition). Pe lângă asemănările cu Switchblade 300 și Switchblade 600 privind modul de operare și de funcționare, drona Shahin-1 are același corp alungit, cu un focos în partea din față și două perechi de aripi pliabile. Atunci când se pliază, „o pereche se poziționează în partea de sus, iar cealaltă în partea de jos a corpului dronei”. Sistemul de lansare amintește de modelele mai mici de UAV, Meraj-521 și Sina (defence-blog.com). Se folosește o instalație de forma unui container care poate fi „găzduită” de o varietate de platforme maritime sau terestre pentru a putea fi utilizate cu succes în diferite scenarii militare. Avantajul UAV Shahin-1 este gradul mare de autonomie pentru că este capabilă să identifice rapid și să lovească în mod independent obiectele specificate. Această caracteristică de funcționalitate autonomă se bazează pe tehnologia avansată de detectare a țintei.


1) Numele fregatei este preluat de la orașul Deylaman din districtul cu același nume, provincia Gilan situată din nordul Iranului. Nava de luptă este un distrugător de 1.400 de tone, de 95 de m (312 ft) lungime și 11 m (36 ft) lățime. Potrivit agenției de știri de stat IRNA (abrevierea pentru Islamic Republic News Agency), Deylaman poate lansa torpile chiar și atunci când se deplasează cu viteza de 30 de noduri (35 mph, sau 56 km/h).

2) Chamrosh este numele unei păsări din mitologia persană descrisă ca având corpul unui câine sau lup cu aripile și capul de vultur și despre care se spune că trăia pe vârful Muntelui Alborz. Drona VTOL Chamrosh-4 „încorporează tehnologii eficiente din punct de vedere al costurilor” (almayadeen.net) și „poate fi lansată de pe toate tipurile de nave pentru a îndeplini misiuni de recunoaștere” (nournews.ir). Creată în totalitate pe plan intern, a fost prezentată din nou la începutul acestei luni, pe 2 decembrie, de Marina Republicii Islamice Iran. După cum a scris pe site-ul almayadeen.net, la expoziția de la Teheran cu realizările științifice și tehnologice ale Marinei Armatei Iranului au fost prezenți comandantul șef al armatei iraniene, comandantul marinei și mai mulți oficiali cu rang înalt în armată și reprezentanți ai statului.

Tags