Pulverizarea de la sol este o alternativă mult mai ieftină decât cu elicoptere dar, folosind drona AirBoard Agro se face mai rapid și se elimină expunerea lucrătorilor la substanțe chimice periculoase
Suprafețele cultivate cu viță-de-vie se întind, de regulă, pe zeci sau sute de hectare. În Europa, inclusiv în România, majoritatea podgoriilor ocupă zone de deal și, foarte rar, zone fără denivelări. La fel ca majoritatea culturilor de plante, și vița-de-vie are nevoie de tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor și pentru a se asigura o recoltă bogată. În general, aplicarea acestor tratamente, a substanțelor pesticide, fungicide, erbicide sau insecticide, se face parcurgând zeci de kilometri printre rândurile cu viță-de-vie, pe un teren denivelat. Mai rar, se alege pulverizarea din elicopter, care este mult mai costisitoare. Potrivit lui Elviss Straupenieks, un tânăr antreprenor din Letonia, costurile pentru împrăștierea substanțelor cu elicopterul, peste o podgorie de suprafață medie, se ridică la aproximativ 65.000 $, într-un singur sezon. Recent a apărut o metodă alternativă, folosirea dronei aeriene AirBoard Agro, construită de compania al cărui fondator este Elviss Straupenieks. Acesta susține, după cum scrie pe site-ul newatlas.com, că sunt mai multe avantaje. Mai întâi, comparativ cu pulverizarea de la sol metoda este mult mai rapidă, iar problema expunerii lucrătorilor la substanțele chimice periculoase nu mai există. Vorbind despre costuri, sumele plătite pentru aceleași operațiuni nu depășesc jumătate din cele cheltuite la pulverizarea din elicopter. Folosirea dronelor în agricultura de precizie este o preocupare mai veche. De cele mai multe ori, dronele echipate cu senzori speciali survolează terenurile agricole pentru inspecția culturilor dar, în agricultura de precizie pot îndeplinii numeroase alte misiuni. În revista on-line dronele.ro s-a mai scris despre aceste modele și despre caracteristicile lor. Cele mai recente articole sunt cele din luna noiembrie 2018, vezi, dronele.ro/colectarea-datelor-cu-drone… (prima-parte)/ și date-culese-cu-drona… (partea-a-doua)/. Despre o metodă de pulverizare dintr-o dronă a substanțelor pentru tratamentul plantelor vezi dronele.ro/protejarea-suprafetelor-agricole…/, din iulie 2016. Reiese foarte clar că nu acum se fac asemenea operațiuni pentru prima dată dar, cu AirBoard Agro, cantitatea de pesticide transportată este de 4-6 ori mai mare. Comparativ cu dronele folosite până acum, care pot încărca între 10 și 15 litri de substanțe, capacitatea recipientului transportat de drona AirBoard Agro este 15,8 galoane (aproximativ 60 de litri). Compania AirAgro a făcut mai multe demonstrații cu drone care transportă încărcături cu greuate mare. Înainte de Crăciunul din anul trecut a fost prezentat un video-clip în care o dronă AirBoard ridică o pesoană îmbrăcată în hainele lui Moș Crăciun. S-a demonstrat astfel că acolo unde drumurile nu sunt deszăpezite cadourile pot ajunge fără îndoială la copii. Câteva secvențe au fost preluate de pe site-ul youtube.com și pot fi urmărite mai jos.
AirBoard lucrează, în ultimul timp, la aparate de zbor fără pilot (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) care să poată ridica 100 de kilograme și care să fie folosite, de exemplu, la salvarea în siguranță a persoanelor când au pusă viața în pericol în situații de dezastre naturale, cum ar fi inundații, cutremure etc. Transportul unor greutăți mari cu ajutorul dronelor este foarte util în zonele izolate. Un alt mare avantaj al dronei Agro este că poate acoperii suprafețe mai mari datorită bateriei și a sistemelor de control al vitezei și de economisire a consumului de energiei. AirBoard Agro este 100 % alimentată electric, deci nivelul de poluare nu poate fi decât zero. În zborul autonom peste podgorii, „pentru menținerea unei distanțe constante deasupra plantelor, chiar și pe versanții înclinați, drona Agro folosește un radar orientat cu fața în jos”, asigurându-se astfel „o aplicare mult mai precisă a pesticidelor decât atunci când se folosește un elicopter”, care zboară la o înălțime mult mai mare. Pe site-ul companiei AirBoard Inc. mai scrie că, „Agro este cu de până la 5 ori mai precisă decât un elicopter” și că „este folosită o cantitate mai redusă de substanțe”. În aceste condiții, calitatea pulverizării este mult îmbunătățită și randamentul crescut. Site-ul agritechtomorrow.com arată că AirBoard Agro este eficientă când împrăștierea pesticidelor și îngrășămintelor se face în podgoriile de pe terenuri abrupte. Cu Agro, „pulverizarea substanțelor este de 50 de ori mai rapidă decât cea manuală și de două ori mai eficientă decât cea făcută cu un elicopter”. De exemplu, viticultorii germani cheltuiesc pentru un hectar cu viță-de-vie 25.000 de euro când pulverizarea pesticidelor se face cu elicopterul. Elviss Straupenieks a declarat că în podgorii din unele țări din nordul Europei și din Germania au început să se facă teste cu drona AirBoard Agro.