Drona CH-5 a fost prezentată oficial la Airshow China

November 2016

China a realizat un sistem UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) competitiv celui american

Din anul 1996 se organizează, în anii pari, expoziția și târgul aeronautic Airshow China (China International Aviation & Aerospace Exhibition), singura expoziție comercială a industriei aerospațiale din China, cu susținere din partea guvernului. Anul acesta, ca și precedentele zece, a 11-a ediție, organizată între 1 și 6 noiembrie, la Zhuhai, provincia Guangdong, este apreciată ca un succes, datorită noutăților prezentate și bunei organizări. „Airshow China este o poartă de acces pentru întreprinderile de aviație și aerospațiale internaționale, unde pot prezenta cele mai recente tehnologii, soluții și produse, pentru o piață care se dezvoltă cu repeziciune”, precizează site-ul oficial www.chinaexhibition.com.

Prezentarea dronei CH-5 ca un exponat care are „undă verde” pentru vânzare și export din partea Beijing-ului a fost o surpriză pentru multă lume. Aparatul UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) CH-5 (Cai Hong 5), cea mai recentă versiune de UAV din seria Rainbow, este considerat de experții din China ca un concurent serios pentru MQ-9 Reaper, varianta mai nouă și mai mare a MQ-1 Predator, produse de General Atomics Aeronautical Systems, Inc., din Poway, California. Dacă MQ-9 Reaper este considerat cel mai performant UAV bombardier, sau UAV de luptă și de supraveghere, CH-5 este declarat de experții chinezi „mai bun decât cel mai bun”. La lansarea produsului, Shi Wen, din partea CAAA (China Academy of Aerospace Aerodynamics), a declarat că CH-5 poate rămâne în aer timp de 40-50 de ore la un zbor și poate parcurge 10-20 de mii de kilometri cu o sarcină utilă obișnuită. Dacă transportă 8 rachete aer-sol AR-1, anduranța poate fi menținută la aproximativ 32 de ore, conform www.china.org.cn. Drona CH-5 are o anvergură de peste 20 de m și poate opera la o altitudine de până la 10 km. Shi Wen este proiectantul șef al seriei Rainbow, inclusiv Cai Hong (o serie de 11 modele de UAV, până acum). Lucrează la CAAA, instituța amintită, din cadrul China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), din Beijing. CASC este cel mai mare contractor al programului spațial chinez. Drona CH-5 poate partaja date cu cele două modele CH anterioare, și anume CH-3 și CH-4, printr-un sistem propriu de comunicare (data-link). Un aparat CH-5 poate efectua orice operații pe care le execută MQ-9 Reaper și „este superior din punct de vedere al duratei de zbor și al eficienței operaționale”, a declarat Shi Wen, adăugând că acesta poate funcționa în mod autonom sau ca o parte a unei rețele, împreună cu modelele anterioare. Drona CH-5 este capabilă să transporte un sistem de avertizare timpurie pentru a acționa ca o platformă de supraveghere zonală sau ca un sistem de comandă și control pe câmpul de luptă. Este dotată cu instrumente de război electronic și altă aparatură performantă pentru a colecta informații și pentru a bloca comunicațiile inamice sau radarele, devenind astfel „invizibilă”. Shi Wen a mai declarat că „un UCAV nu trebuie neapărat să zboare prea sus sau prea repede” și că „o altitudine de 3.000-5.000 de metri este optimă pentru drone, cum ar fi CH-5 sau predecesorii săi CH-3 și CH-4”. „Plutind deasupra unei regiuni ostile pentru o perioadă lungă de timp se creează suficientă descurajare inamicului. Este suficient doar ca o dronă să transporte opt rachete aer-sol și să supravegheze non-stop o regiune, timp de 24 de ore, de la mare altitudine”, a adăugat Shi Wen. Zborul inaugural pentru cea mai recentă realizare din seria Rainbow s-a efectuat în august 2015, iar de atunci unele caracteristici au fost îmbunătățite.

La ceremonia de lansare au fost prezentate imagini video și reprezentanții CAAA au vorbit despre experiențele de luptă încheiate cu succes ale CH-3 și CH-4, din unele țări africane, care nu trebuie divulgate. Se ajunge, în mod natural, la întrebarea „cine pot fi potențialii cumpărători ai acestei ultime drone?”, mai scrie www.china.org.cn. Intenția de a achiziționa CH-5 a fost exprimată de mai multe națiuni chiar și înainte de Airshow China 2016, conform publicației China Daily, pe site-ul www.chinadaily.com.cn. Precizând că vor fi cu siguranță state exceptate, Shi Wen a vrut să clarifice faptul că UCAV din China nu trebuie să fie „mai ieftine” decât produsele occidentale, numai pentru a se obține un număr mai mare de comenzi pe piața internațională. Cu toate acestea, acordarea unei licențe de export pentru o țară africană ar însemna că primul client poate fi din această regiune. Stadiul a trecut dincolo de faza „simplelor discuții”. Chiar dacă unele publicații anunță că nocio armată din lume nu deține încă așa ceva, pe care o numesc „Arma Supremă prezentată de China”, informații provenite din Pakistan arată că armata acestui stat are deja în dotare drone CH-5. Printre primele ținte ale vânzărilor de drone militare chineze sunt, pe lângă unele din Africa, și state din Orientul Mijlociu, mai ales cele care nu pot obține licența de export din partea SUA, din motive politice. Autoritățile susțin, conform unor agenții de știri, că zeci de state și-au manifestat interesul de a cumpăra aceste aparate care, conform acelorași agenții, „revoluționează întreaga industrie militară mondială și pe lista de potențiali cumpărători apar și state considerate mari puteri”.

Tags