DeltaQuad Pro, familie UAV de „urmărire” autonomă (2)

May 2021

 

Compania Vertical Technologies a lansat recent DeltaQuad Pro Controller, dispozitivul care face din platforma DeltaQuad Pro #MAP un instrument util în agricultura de precizie

Continuare Dronele aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) DeltaQuad Pro au posibilități extinse dacă sunt controlate cu noul dispozitiv proiectat, realizat și prezentat recent (la începutul acestei luni) de Vertical Technologies. Compania olandeză din Badhoevedorp, oraș situat în provincia Olanda de Nord (Noord Holland) la mică distanță de capitala Țărilor de Jos, Amsterdam, este un producător recunoscut pe plan mondial al dronelor aeriene cu aripi fixe (fixed-wing) și cu decolare, respectiv aterizare, pe verticală (VTOL, vertical take-off and landing). Platformele oferite de companie sunt sisteme complete, configurabile, cu utilizări bine definite, care se încadrează în categoria UAS (Unmanned Aircraft Systems). DeltaQuad VTOL UAV au fost lansate în anul 2017. Noul controler este foarte util nu numai serviciilor de securitate (cum s-a arătat în prima parte a articolului) ci și specialiștilor în topografie și cartografiere. Platforma DeltaQuad Pro #VIEW oferită de Vertical Technologies este soluția optimă și performantă pentru profesioniștii în cartografiere. Cu acest sistem, bazat pe drona DeltaQuad Pro și pe „telecomnada manuală integrată” DeltaQuad Pro Controller, se pot obține instantaneu imagini video HD (high-definition) și date de calitate pentru cartografiere. Combinând transmisiunile radio pe distanțe lungi cu internetul mobil, și având conectivitate neîntreruptă la centrul de comandă, nu mai este nevoie să fie efectuate mai multe zboruri. Autonomia de zbor este de până la 50 de kilometri prin conexiunea radio, iar când se utilizează și internetul este practic nelimitată. Controlerul oferă o tehnică de urmărire manuală intuitivă în ambele moduri de deplasare, la zborul asemănător unei drone quadcopter, care îi asigură o aterizare de precizie într-un spațiu redus, și în zborul asemănător avioanelor (zborul cu aripi fixe), prin care se menține stabilitatea la altiudine și care îi permite pilotului controlul direct al dronei de la mare distanță. Ambele moduri de zbor și imaginile de foarte bună calitate de la cele două camere video (camera principală și camera FPV situată în partea din față) sunt esențiale nu numai pentru aplicații de supraveghere ci și pentru inspecție și cartografiere. Sistemul sau platforma numită DeltaQuad Pro #MAP, echipată cu senzori speciali, este utilă aplicațiilor din agricultură. Software-ul de planificare a zborului este folosit la definirea cu ușurință a zonei de examinat. De exemplu, acesta va calcula automat altitudinea la care să se efectueze zborul și când să fie declanșată automat camera. Drona va decola, va zbura pentru îndeplinirea cu succes a misiunii și, în final, va reveni pentru aterizare, totul desfășurându-se complet autonom (deltaquad.com). Printre caracteristicile privind dimensiunile UAV DeltaQuad Pro, preluate de pe site-ul geo-matching.com, sunt :

  • înălțime 25 cm,
  • lungime 90 cm,
  • anvergură 235 cm,
  • greutate 5 kg
  • greutate baterie 7 kg
  • număr de rotoare 5

Site-ul la care s-a făcut referire mai sus este „cea mai mare platformă din lume pentru produse de topografie, de poziționare pe teren și de ghidare a mașinilor”. Cuprinde peste 3.000 de produse de la aproximativ 700 de producători din întreaga lume (geo-matching.com). Cu DeltaQuad Pro #MAP se pot supraveghea într-un singur zbor până la 1.200 de hectare cu o precizie de 3 cm per pixel. Drona, având decolare și aterizare pe verticală, are nevoie de o zonă de numai 5×5 metri sau mai mult. Se pot selecta dintre mai multe tipuri de senzori (RGB sau multispectrali) de înaltă calitate, care se pot înlocui repede și ușor. Un exemplu relevant este descris alăturat prin imagini care arată sănătatea plantelor preluate cu Micasense RedEdge MX™, „senzori proiectați pentru o rezoluție spectrală și spațială optimă”. Senzorii Micasense captează date multispectrale, termice și RGB de înaltă rezoluție (micasense.com). DeltaQuad Pro #MAP poate avea ca sarcină utilă o varietate de camere, de la cele mici și ușoare (de exemplu ale companiei americane GoPro) și până la camere profesionale de cartografiere de înaltă rezoluție (de exemplu Sony A7R3, RX1R sau A6000). Pe site-ul companiei Vertical Technologies (deltaquad.com) sunt furnizate date complete privind toate caracteristicile și posibilitățile de dotare ale celor patru modele de platforme UAV DeltaQuad Pro (#CARGO, #MAP, #INSPECT și #VIEW), astfel încât orice utilizator potențial să se poată orienta și să aleagă varianta optimă, cea mai potrivită aplicației și operațiunilor pe care vrea să le întreprindă. Va urma.

Tags