CUAS al sistemului AUDROS a fost testat în Cehia (2)

August 2022

 

Sistemul AUDROS poate fi folosit pentru a proteja obiective strategice sau infrastructură critică, poate fi folosit pentru a proteja cerul împotriva atacurilor teroriste etc.

Continuare Integrarea stației de andocare (hub-ul) în sisteme care asigură servicii apelând la drone aeriene, inclusiv în lupta contra dronelor ostile, aduce schimbări importante în desfășurarea acestor activități. După cum scrie pe site-ul uasweekly.com, Mateusz Siwula, designer în compania poloneză Dronehub, a declarat, „Autonomia operațiunilor este viitorul tehnologiei dronelor. Datorită utilizării hub-ului, munca operatorului este redusă la minimum. Toate procesele sunt automatizate, ceea ce se traduce în eficiența sistemului, fiabilitatea acestuia și ușurința în gestionarea misiunii. În zborurile legate de siguranță, ca în cazul proiectului AUDROS, fiabilitatea și disponibilitatea pentru zboruri non-stop sunt esențiale”. Sistemul format din stația de andocare și dronă oferă o serie de avantaje:

  • un număr mai mare de zboruri, executate repetat pe aceeași locație,
  • frecvența și calitatea datelor furnizate pentru monitorizare și control,
  • eforturi reduse pentru întreținere și operare,
  • fiabilitatea ridicată la solicitări speciale sau repetate,
  • timp de reacție extrem de mic (10 secunde pentru start).

„Funcțiile autonome sau automate deschid noi potențiale domenii de utilizare” (dronehub.ai). Un exemplu este scenariul definit de Institutul Tehnic Militar din Brno de utilizare a acestui sistem pentru protecția zonelor din jurul penitenciarelor. Aici, există pericolul să se facă livrări cu drone de contrabandă de diferite produse, cum ar fi dispozitive de comunicații mobile, droguri, arme etc. Testele efectuate în Cehia au însemnat următoarele operațiuni :

  • detectarea unui intrus nedorit pe cer, în apropiere,
  • decolarea dronei autonome (Eagle One) de pe stația de andocare,
  • apropierea de drona străină, eventual ostilă,
  • eliberarea de pe șasiul dronei Eagle One a plasei speciale,
  • prinderea în plasă a dronei inamic și aducerea la sol.

Spre deosebire de soluțiile bazate pe lovirea dronei sau doborârea prin oprirea legăturii semnalului (bruiajul electronic), funcția sistemului AUDROS de interceptare și anihilare a unui intrus aerian nu periclitează cu nimic siguranța persoanelor sau bunurilor aflate la sol. Pentru a captura dronele care transportă produse interzise sau obiecte de contrabandă, stația de andocare poate fi instalată în incinta oricărei închisori și operează fără oprire. Dispozitivul de detectare, împreună cu efectorul (drona instalată în hub), funcționează în modul de așteptare 24/7. O misiune de acest fel poate continua fără a fi nevoie ca drona vânător să aterizeze după prima capturare. Dacă este detectat un al doilea UAV neprevăzut, se poate interveni imediat. Pentru o bună gestionare, sistemul autonom este echipat cu inteligență artificială, care, printre altele, are sarcina de a estima dimensiunea și greutatea dronei intruse și șansele reale de a o prinde. Datorită acestui fapt, și pentru că bateria este încărcată pe timpul staționării dronei în hub, necesitatea intervenției umane este minimă (uasweekly.com). Modul de operare autonom este crucial pentru utilizatori, optimizează utilizarea resurselor umane, crește calitatea datelor culese și permite monitorizarea repetată a suprafețelor mari într-un timp relativ scurt, frecvența reluări operațiunilor fiind reglabilă în funcție de ce solicitări are utilizatorul (dronehub.ai). Jan Orava, manager de proiect la compania cehă BizGarden, a declarat, „Sistemul poate avea aplicații foarte largi, deoarece amenințările din cer reprezintă o provocare din ce în ce mai mare pentru serviciile de securitate și de siguranță. AUDROS poate fi folosit pentru a proteja obiective strategice sau infrastructură critică, poate fi folosit pentru a proteja cerul împotriva atacurilor teroriste în timpul evenimentelor de masă sau pentru a asigura siguranța VIP-urilor”. Compania BizGarden, cu sediul în Brno, face parte din consorțiul ceho-polonez care lucrează la proiectul AUDROS (AUtonomous DROne System) al EDA-ESA* (vezi prima parte a articolului accesând, dronele.ro/cuas-al-sistemului-audros…1/).


* EDA și ESA sunt inițialele de la European Defence Agency și European Space Agency.

Tags