Date culese de drone, pentru „podgoria digitală” (1)

November 2018

Informațiile transmise de drone, de exemplu de Procyon 800E, vor ajuta la analiza culturilor viticole

Un proiect nou, care poate fi încadrat în conceptul „agricultura de precizie”, a fost lansat recent în Canada, prin colaborarea unor companii de succes, reprezentative pentru domeniul în care activează. O demonstrație reală despre cum va fi creată „Podgoria digitală a viitorului” (Digital Vineyard of the Future) a avut loc la podgoriile Jöst Vineyards1) din Malagash, comitatul Cumperland, provincia Noua Scoție, Canada. Experimentul a arătat că „podgoria digitală a viitorului” va fi realizată prin culegerea de informații despre starea și evoluția viței-de-vie cu senzorii instalați pe drone aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) și prin transferul în timp real al acestor date printr-o rețea celulară mobilă. Jöst Vineyards consideră că dronele, împreună cu alte „tehnologii viitoare și emergente” (Future and Emerging Technologies, sau FET) „reprezintă oportunități pentru a integra măsurătorile în modul de gestionare a podgoriilor, pentru a realiza viticultura de precizie” (uasmagazine.com). Demonstrația desfășurată recent a avut suport logistic din partea companiei Global UAV Technologies Ltd.2) care a pus la dispoziție dronele, operatorii și întregul suport tehnic. Aparatul de zbor fără pilot este modelul Procyon 800E, o dronă-elicopter (helicopter-drone) cu un singur rotor, cu posibilități de transmisie 4G și cu o sarcină utilă capabilă de preia, să prelucreze și să trimită imagini multi-spectrale. Această platformă a fost proiectată și construită de o filială a Global UAV Technologies, NOVAerial Robotics Inc.3) din orașul Kemptville, provincia Ontario. „Un aspect cheie al misiunii de cercetare a fost să se demonstreze capabilitățile de transfer de date în timp real, în timpul zborului, prin intermediul rețelelor celulare 4G”, după cum se precizează pe site-ul uasmagazine.com. Pentru acest lucru și pentru integrarea tehnologiei 4G pe platforma UAV Procyon 800E, Global UAV a colaborat cu VineView4) și cu un partener canadian din domeniul telecomunicațiilor. VineView a procesat și a interpretat imaginile multi-spectrale cu ajutorul cărora a făcut așa-numitele „hărți de diagnosticare”. Specialiștii de la Jöst Vineyards le folosește pentru optimizarea uniformității culturilor, pentru gestionarea irigării, pentru planificarea recoltării și pentru a fi permanent la curent cu date despre sănătatea plantelor.

Despre proiectul „podgoria digitală a viitorului” (Digital Vineyard of the Future) au fost exprimate mai multe opinii. Specialiștii companiilor implicate au declarat :

  • Jonathan Rodwell, director al viticulturii și al vinificației la Jöst Vineyards: „Producția de vinuri fine, cu calități specifice, depinde de mai multe variabile, care trebuie luate în considerare. Observăm că aceste tehnologii emergente oferă oportunități excelente pentru măsurarea și gestionarea integrată a podgoriilor noastre și se concentrează pe viticultura de precizie”.
  • Michael Burns, CEO al Global UAV: „Este o oportunitate prin care Global UAV demonstrează deschiderea spre principalii parteneri din telecomunicații și că eforturile noastre de dezvoltare a tehnologiei 4G sunt de actualitate. Punerea în aplicare a acestei tehnologii arată capacitatea companiei de a implementa soluții noi, care pot extinde și accelera afacerile noastre”.
  • Tot Michael Burns a mai adăugat: „Integrarea tehnologiei Planck Aerosystems Inc. (Planck) va ajuta la amplasarea produselor noastre UAV pe cea mai bună poziție, din categoria lor, pentru operațiunile de aterizare și decolare complet automatizate de pe nave sau vehicule în mișcare”. Operațiunile de decolare și de aterizare complet autonome ale unei drone, de pe un vehicul off-road în mișcare, au fost prezentate pe site-ul suasnews.com pe 10 octombrie a.c. „Dronele pot opera de pe nave mici și de pe vehicule mari. Vor putea fi utilizate în aplicații de siguranță și securitate publică, în aplicații comerciale și industriale etc.”
  • Josh Wells, CEO al Planck Aerosystems: „Procyon este o platformă puternică, se poate folosi pentru o varietate de situații și aplicații dar, cu integrarea software-ului de autonomie de la Planck, a devenit un sistem nou pentru operatori. Global UAV continuă să progreseze în tehnologia UAV cu un singur rotor și Planck face parte din acest efort”.

Va urma.


1) Jöst Vineyards este un mare producător de vinuri, fabricate din strugurii cultivați în podgoriile proprii. Deține cea mai mare podgorie a grupului Devonian Coast Wineries, din care mai fac parte Gaspereau Vineyards și Mercator Vineyards, ambele din Noua Scoție, Canada. Cultura de viță-de-vie beneficiază de microclimatul temperat al peninsulei Malagash. Cea mai mare fabrică de vinuri din Noua Scoție este tot proprietatea Jöst Vineyards. Majoritatea varietăților de vinuri, comercializate peste tot în lume, a fost recompensată cu sute de premii interne și internaționale.

2) Global UAV Technologies Ltd. este o companie diversificată, integrată pe verticală, din domeniul dronelor aeriene comerciale. „Prin intermediul filialelor pe care le deține în totalitate (Pioneer Aerial Surveys, High Eye Aerial Imaging, UAV Regulatory Services și NOVAerial Robotics) Global UAV Technologies oferă un spectru complet de servicii și produse bazate pe UAV, pe dezvoltare și producție, pe serviciile de zbor și pe respectarea reglementărilor”. Global UAV Technologies Ltd. continuă „să se dezvolte tehnologic, să extindă activitatea diviziilor sale actuale și să evalueze continuu potențialele achiziții” (uasweekly.com).

3) NOVAerial Robotics Inc. a fost înființată în 2014, iar acum face parte din compania Global UAV Technologies Ltd. Are sediul central în orașul Kemptville, Ontario, una dintre cele 13 provincii și teritorii ale Canadei. Kemptville este situat la aproximativ 56 de kilometri de capitala Ottawa. Este constructorul dronei Procyon 800E care combină modul de decolare verticală (VTOL, vertical teke-off & landing) cu o rază lungă de acțiune și toleranță ridicată la vânt.

4) VineView este un furnizor de tehnologie pentru diagnosticarea culturilor din podgorii. Lucrează cu unele dintre cele mai bune branduri de vin din lume. Are mai mult de 15 ani de experiență în industria soluțiilor personalizate care sunt utilizate la cartografierea culturilor de viță-de-vie, la optimizarea uniformității culturilor, la identificarea bolilor, la verificarea umidității și controlul irigării etc. VineView a apărut în ianuarie a.c. prin fuziunea dintre SkySquirrel Technologies și VineView Scientific Aerial Imaging Inc. Are sediul central în Canada la Halifax, Noua Scoție, birouri la Toulouse, Franța și Angwin, California. Pentru o analiză exactă a evoluției plantelor VineView aplică un indice nou, numit EVI (Enhanced Vegetation Index). Pe site-ul companiei (vineview.com) scrie, „Folosind indicele EVI, activitatea procesului de fotosinteză a viilor poate fi cuantificată mai precis decât oricând. EVI este un raport al cantității de lumină solară reflectată de plante în diferite benzi de culoare, incluzând infraroșu. Acest indice returnează valori între 0 și 1, valorile mai mari indicând o intensitate mai mare. Dat fiind faptul că utilizează mai multe informații spectrale decât NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), EVI este un indicator mult mai fiabil pentru comparații spațiale și temporale”.

Tags