Colaborare Sentera și DJI, sau senzor AGX710 pe M200

April 2018

Senzorii de înaltă precizie AGX710, creați de Sentera, LLC, se integrează pe dronele DJI Matrice 200 Series

Compania Sentera, LLC, cu sediul în Minneapolis, statul Minnesota, a fost înființată în 2014 și, după cum arată prezentarea de pe site-ul bloomberg.com, „Proiectează, produce și distribuie drone și sisteme de management a datelor pentru diferite domenii, cum ar fi agricultura, infrastructura, mineritul, securitatea și siguranța publică”. Oferta de piață Sentera cuprinde senzori pentru drone, drone și aplicații pentru PC-uri sau pentru smartphone, cu ajutorul cărora utilizatorii pot efectua monitorizări și inspecții. Cel mai recent produs este senzorul AGX710 care permite specialiștilor din agricultură și fermierilor să obțină informații despre sănătatea culturilor și să facă măsurători exacte ale indicelui spectral.

Datele preluate de senzor sunt importate direct de aplicația Sentera FieldAgent™, care „ajută la detectarea bolilor și a dăunătorilor, identifică zonele cu alte deficiențe și evaluează starea nutrițională a plantelor” (sentera.com și precisionfarmingdealer.com). FieldAgent oferă suport pentru stabilirea, planificarea și efectuarea următoarelor zboruri, care se impun pe baza rezultatelor de la algoritmii care procesează datele transmise de AGX710. Bazat pe tehnologia senzorilor Sentera, deja recunoscută, AGX710 oferă următoarele avantaje :

 • fiind montat pe un gimbal complex, permite capturarea de imagini precise,
 • transmite imagini video (live-stream) RGB și NDVI (normalized difference vegetative index) prin tehnologia Sentera LiveNDVI™, în timp real,
 • se pot colecta simultan date NDVI sau NDRE (normalized difference red-edge) de 12 MP, date RGB de înaltă rezoluție și alți indicatori specifici,
 • prin tehnologia „lock-and-go” senzorii se pot monta sau demonta cu ușurință,
 • se integrează perfect cu platforma FieldAgent pentru web, PC sau smartphone,
 • analizele Sentera privind starea plantelor, biomasa, dăunătorii, buruienile, nutriția, bolile etc. sunt compatibile cu imaginile transmise de senzor,
 • prin intermediul aplicației FieldAgent, clienții AGX710 pot beneficia de o compatibilitate completă a datelor cu majoritatea aplicațiilor din agricultura digitală, sau agricultura de precizie.

Utilizarea AGX710 este optimizată dacă senzorul este montat pe drone DJI Matrice™ 200 sau 210. Integrarea completă cu sistemul de transmisie al dronelor DJI înseamnă că gimbalul, și implicit senzorul, este controlat de la distanță, prin controlerul de la sol. Alimentat de dispozitivul de cuplare DJI SkyPort™, senzorul AGX710 transmite imagini video sau statice (RGB și NDVI) în timp real, oferind date despre sănătatea culturilor. Cea mai recentă versiune a software-ului FieldAgent are opțiuni noi pentru planificarea zborurilor, o interfață de utilizare mai eficientă și opțiuni noi de vizualizare pe hartă. Se poate rula și fără acces la internet.

Cu acest instrument deciziile se pot lua mai repede, pe baza datelor primite în timp real și a analizei rezultatelor obținute. La sfârșitul lunii martie a.c. Sentera a declarat că AGX710 este senzorul care se integrează perfect cu dronele DJI seria M200 pe principiul plug-and-play, operațiunea de cuplare făcându-se în câteva secunde. AGX710 se vinde cu 4.299 USD și este disponibil pentru comenzi, livrările fiind programate începând din această lună, aprilie 2018. Este inclus și accesul gratuit la software-ul FieldAgent, timp de un an.

Câteva caracteristici extrase din specificațiile de performanță ale senzorului AGX710 :

 • Configurația sensorului           12,3 MP BSI CMOS
 • Dimensiuni                                 3,50 x 3,46 x 3,86 inch (89 x 88 x 98 mm)
 • Greutate                                      270 grame
 • Anduranța                                  M200 + AGX710 = 35 min, M210 + AGX710 + senzor termal = 28 min
 • Suprafața acoperită                   150 sau 500 acri (60 sau 200 ha), funcție de detaliile solicitate
 • Formatul imaginii                     JPG (foto) sau MP4 (video)

Despre familia de drone Matrice (M200 și M210), pe care se pot integra senzorii Sentera AGX710, se poate spune că a fost proiectată pentru ca DJI să înceapă să intre spectaculos pe piața dronelor comerciale. DJI M200 este un quadcopter solid și rezistent, destinat inspecției infrastructurii critice și a sistemelor energetice, pentru agricultura de precizie, pentru operațiuni de siguranță publică și multe altele. Se poate adapta pentru o varietate de sarcini utile, o noutate fiind posibilitatea de a avea montat un gimbal în partea de sus, de exemplu pentru orientarea camerelor video pe această direcție. „Sunt construite pentru uz industrial, pot zbura pe vânt puternic și sunt rezistente la praf și la ploaie”, se arată în descrierea din prezentarea transmisă pe youtube.com la începutul anului trecut (2017), odată cu lansarea pe piață. Câteva secvențe cu imagini ale modelului DJI Matrice 200 sunt redate aici.

Tags